Referenties

EERSTE ‘SCHRIJF’-PERIODE 1964 – 1981
De eerste schrijfactiviteiten ontplooide Thomas Lof als redacteur en hoofdredacteur van de schoolkrant T.O.N. van de h.t.s. in Enschede, en als redacteur van “het Landelijk h.t.s.-orgaan”.
Tussen afstuderen en opkomst in militaire dienst werkte hij bij Philips Elektrologica als documentalist. Die ervaringen kwamen tijdens zijn militaire diensttijd goed van pas: hij besteedde zijn tijd als dienstplichtig sergeant bij de Koninklijke Luchtmacht aan het analyseren van reparaties aan defecte elektronische toestellen en aan het rapporteren daarover in het kader van reparatie-optimalisatie.

Eenmaal uit militaire dienst besloot Thomas Lof zich als zelfstandig technisch publicist en journalist te vestigen. Hij trad in deeltijd in dienst van de stichting “het Landelijk h.t.s.-orgaan”, waar hij de functie bekleedde van hoofdredacteur en typografisch opmaker voor de landelijke maandkrant voor h.t.s.-student “De HTS’er”.
Voorts werkte hij elke maand voor vaktijdschriften als het maandblad Radio Elektronica en Databus (Kluwer Technische Tijdschriften) en voor diverse edities van het Polytechnisch Tijdschrift (Stam Tijdschriften).

Daarnaast groeide de portefeuille schrijf- en vertaalopdrachten op technisch en populair wetenschappelijk gebied.

Opdrachtgevers uit de periode waren:
– Nederlandsche Standard Electric Mij (een werkmaatschappij van ITT): commerciële documentatie van openbare telefonie – en telexcentrales
– Siemens Nederland: Gebruikershandleiding voor tekstverwerkers,
– Texas Instruments: Gebruiksaanwijzingen voor zakrekenmachines
– Ormas: Gebruikershandleidingen voor ‘Wordplex’-tekstverwerkers
– General Electric Research & Development Centre: persberichten en -artikelen voor onder meer kernenergietechniek, gasturbinemotoren, basiswetenschappen en materiaalkennis
– Dupont de Nemours: persberichten en -artikelen over kunststoffen
– Monsanto: persberichten en -artikelen over halfgeleidercomponenten
– Gasinstituut: Consumentgerichte vouwbladen betreffende het gebruik van aardgas voor verwarmen en koken
– Nederlands Normalisatie-Instituut: redacteur van het maandelijkse NNI-Magazine
– Wavin: commerciële documentatie en handleidingen (onder meer voor pijpleidingstelsels van kunststof)
– TNO (Centraal Technisch Instituut, Nijverheidsorganisatie, Centrale Organisatie): externe jaarboeken en jaarverslagen
– Rabobank Nederland: introductie van de geautomatiseerde verwerking van het betalingsverkeer voor de lokale, aangesloten Raiffeisen- en Boerenleenbanken

Noot: ten dele werden deze opdrachten rechtstreeks voor de opdrachtgevers uitgevoerd, ten dele in opdracht van toonaangevende PR-bureaus als Hill & Knowlton, Hollander & Van der Mey, en Burson Marsteller

INTERMEZZO 1981 – 2004
Na de eerste schrijfperiode volgde vanaf voorjaar 1981 een periode, waarin Thomas Lof actief was in het bedrijfsleven. Zo trad hij in april 1981 bij de Nederlandse Standard Electric Mij – ITT in dienst als manager Public Relations, en stapte op verzoek van de directie als snel over naar de afdeling Business Development.

Na overname van de telecommunicatie-acitiviteiten van ITT door Alcatel in Frankrijk in 1988, trad hij in dienst van Intercai-dochter Brokerits om er interactieve teletextdiensten op te zetten, waarvoor hij voordoen bij ITT al de leiding had over de ontwikkeling, marketing en verkoop van de benodigde apparatuur. Na 1991 ontwikkelde hij vanuit het eigen bedrijf T+W LOF bv onder de handelsnaam ‘Lasertext’ diverse diensten op het gebied van teletext, kabeltekst, interactieve teletext, videotex en betaaltelevisie voor verscheidene televisie-omroepen, kabeltelevisiemaatschappijen en uitgevers van Laserdiscs.

Deze activiteiten mondden uit in een reeks interim-managementopdrachten voor Videotex Nederland NV (later actief onder de naam Planet Internet). Daar acteerde hij als achtereenvolgens als manager Videotexnet, manager Zakelijke Markt Planet Internet, en fungeerde hij als “leading professional” bij Planet Technologies.
Meer details leest u onder de rubriek CV.

TWEEDE ‘SCHRIJFPERIODE’ 2004 – heden
In de tweede schrijfperiode van 2004 tot heden combineert Thomas Lof zijn schrijf- en vertaalwerkzaamheden met het managen van Galerie 4Lof-Art.

Als vertaler werkt hij onder meer voor opdrachtgevers als:
ABB, ABP Dynamics/Acadon, Abus, Agfa, Alltec, Ampack, Anova, Audi-Seat, Bauer, Benteler, Bombardier, Busch-Jaeger, BWM, BMW-Mini, Claas, Condor, Continental, Credit Lyonnais, , Daimler, Dallmer, Datron, Diesel Technics, Dorel, Dornbarchter, Eltromat, Fafnir, Falch, Ford, Gammerler, Gardena, Geberit, Gildemeister, Globus, Harman-Becker, Helenic, Herzog, Hiller, Humbaur, Hummel, ING, Interflex, itemIndustrietechnik, Jaudt, Jura, Kassbohrer, Keck, Kerbl, Klingenberg, Kogel, Kress, Kuhn, Lidl, Lorch, Netzsch, Pester, Pearltech, Railtechnik, Rickmeyer, Roca, Rofin, Roto, Rotex, Ruf, Schaerer, Schindler, Schmidt, Schweizer, Sherwin, Sick, Siemens, Solarpalau, Sommer, Speck, Transporeon, Tuchel, Voestalpine, Voith, Wabco, Warema, Whispergen, Wolf, Zarges, Zimmer etc

Deze opdrachten worden rechtstreeks voor genoemde opdrachtgevers uitgevoerd of in opdracht van vertaalbureau’s en -agenten zoals de het Spaanse Isotranslations (waaronder WAPA / Dutchtrans / Nordic), Trabalabra [België] B], Johan F. Huisman Diplom-Uebersetzer [Duitsland], en de Nederlandse vertaalbureaus Transl8, Translingua, Fundalingua en Bisscheroux.

Als auteur had hij een belangrijk deel in het vergaren, ontsluiten en verhalen van de geschiedenis van het bedrijf Nederlandse Standard Electric Mij, haar voorgangers in opvolgers. Dit geschiedboek, genaamd “127 Jaar Bellen met Bell” werd samengesteld in opdracht van Alcatel Nederland BV en de Stichting Telecommunicatie Erfgoed (2005, ISBN 90-90203546-7).

125 Jaar Bellen met Bell

125 Jaar Bellen met Bell

Voor de stichting Omroep Zender Museum werd de geschiedenis van 90 jaar zenderdienstverlening voor de publieke omroep beschreven in het boek, getiteld: “90 Jaar Goed Ontvangen” (2011, ISBN 978-90-818107-0-8). Daarbij werd ruim geput uit het archiefmateriaal dat de stichting in de loop der jaren heeft verzameld, aangevuld met informatie uit andere openbare bronnen.

90 Jaar Goed Ontvangen

90 Jaar Goed Ontvangen

Eerder, in 1986, werd voor installatiebedrijf Batenburg te Rotterdam een gedenkkrant geschreven onder de titel “75 Jaar Batenburg in woord en beeld”. Een belangrijk deel van de tekst daarvoor kwam tot stand door het afnemen van interviews.

75 Jaar Batenburg in Woord en Beeld

75 Jaar Batenburg in Woord en Beeld